Tuesday, November 3, 2009

Baby dress / Peasant blouse

Kelmarin kawan saya called and asked me to make a gown for her 3 months old baby girl. Dia nak warna pink untuk dipakai di majlis cukur jambul hujung bulan ni. I was quite excited jugak coz dah lama tak jahit gown ala-ala baju flowergirl. So yesterday saya pun pegilah mencari material nya. I only got one hour to spent termasuk perjalanan pergi dan balik sebab yasmin tinggal kat rumah dengan salihin. Yasmin tidur so saya cepat2 keluar and normally in an hour dia akan bangun so i got no time to spare. Yasmin akan mengamuk kalau dia bangun and tengok mama takde. Alhamdulillah i got home in time and baru je nak duduk.. dengar yasmin nangis kat bilik.



so dapatlah jugak cari kain pink tu. I bought two type coz i'm not sure which one to use. Petang semalam jugak saya start menggunting dan jahit terus. Bila dah siap tu... alaaa... terbesar ke? nak test kat sapa ye?.. suruh yasmin pakailah.. muat2 elok je kat yasmin.. so sahlah terbesar.. tapi yasmin ni badan kecik je (nak sedapkan hati ni..huhu)








saya gantung baju ni dan belek belek.. tenung tenung.. belek belek.. tak puas hati betul.. ni belum tambah reben, small flowers.. tadi nak beli tak sempat.. alahai tak sabarnya nak siapkan.. geram ni



















sebab tak dapat nak siapkan baju baby tu.. nak lepaskan geram ni.. i decided to make a blouse for yasmin. tadi sempat juga beli kain 2 pasang untuk yasmin. suka sangat tengok corak epal ni.. macam painting.

saya buat peasant blouse siap dengan pants sekali. puas hati dapat siapkan.









macam biasa saya memang suka guna renda









lewat saya tidur malam tadi.. lagipun hubby tak tidur lagi.. tengok bola. kalau saya sorang2 memang tak berani.. hehe!


6 comments:

d u r a said...

belum tambah embellishment pun dah cantik dah gown pink tu. sweeet aje.. :)

kak haida beli kat mana fabrik corak epal tu? cantik lah..

Zura said...

kak haida, gown tu nampak very sweet tapi peasant blouse tu absolutely stunning!! eeeiii...cantiknya fabric tu! betul the apples look painted, whimsical in fact, great job! :)

Haida Hussin said...

tqvm dura and zura.. :-)
fabrik epal tu beli kat nagoya.. ada satu warna tu je.. tak taulah cotton apa.. :-)

Alviana said...

cutest dresses ever!! sangat2 cantik :)

love ur new header too!

Ummu Sofea said...

Assalamualaikum

Gaun pink tu cantik laa. Saya nak tempah 1 blh? Warna ungu lembut. Untuk majlis kawin, puas merata cari utk anak dara saya tu, tapi x jumpa. Sampai asben ckp, cari baju sofea ni mengalahkan cari baju pengantin...sudi tak? :) 0174135200

Sherry said...

very pretty hehe.. you so multi talent not just bag, also dress :D

Related Posts with Thumbnails