Sunday, September 6, 2009

baju raya anak-anak

alhamdulillah! dah siap pun baju anak2 untuk raya nih. Ingatkan sebelum puasa dah siap semua tapi anak2 nak sepasang lagi baju melayu so saya layan je.. kalau dulu masa anak baru 2 orang memang saya jahitkan sorang 4 pasang.. tapi bila dah 4 orang ni.. sorang 2 pasang cukuplah. tak rugi jugak jahit untuk diorang nih sebab selalu pakai buat pegi ngaji.
saya beli 10 meter kain untuk buat baju melayu.. bila dah habis gunting.. ada pulak kain lebih.. boleh buat baju kurung yasmin.. dapatlah sedondon 4 beradik. Mama dan Papa takyah.. biar anak2 seronok.
Jadi untuk baju yasmin saya jahitkan manik dibahagian leher dan lengan supaya nampaklah kelainan girl sorang nih.. biar bling2 baju yasmin..hehehe dan juga sepasang lagi saya buatkan sulam tangan dibahagian leher.

sekarang ni yasmin is crazy over butterfly. hari2 nak pakai baju ada gambar butterfly.. sampai gaduh2 dgn mama sebab dia tak nak pakai baju lain. basuh je pakai basuh je pakai.. so ni mama jahitkan beading bentuk butterfly. yasmin suka.. mama lagi suka :-)

yang ini pulak baju tahun lepas.. masih boleh pakai lepas saya alter panjangkan labuh kain.. guna kain yang sama dengan baju melayu abang2.

ingat lagi tak saya ada buatkan baju kurung baby warna putih tu disini. so yang ini pulak saya buat untuk yasmin. very light purple.


tinggal lagi beberapa hari je ramadhan.. cepat betul. lagi 7 hari je saya boleh menjahit lepas tu kena tutup mesin jahit.. sebab nak anyam ketupat raya pulak. this year my sister dah keje so dah kuranglah sorang nak tolong anyam ketupat raya.

6 comments:

Alviana said...

cute and cantik! Selamat berpuasa :)

POSH76 said...

cumilnyer baju raya anak u so cute...hehe

Zura said...

cantiknye kak haida...nampak mahal sulaman tu! paing cantik yang pink roses & purple tu, so sweet!

Ummi-Izah said...

wah...wah kak haida...kalo ada anak pompuan agaknya memang kita rajin jahit baju yerk...lagi2 kalau mamanyer memang terrer ^_^

dura said...

dah lama dura dok berangan nak jahit bead & embroidery kat baju kurung mcm kak haida...cantek sgt! tapi baju kurung pun jahit tak habes lagi. raya pulak dah dekat huhu...T_T

Haida Hussin said...

thank you all for visiting.. and selamat berpuasa juga.
iyelah ada anak perempuan ni seronok dapat jahit untuk dia.. macam2 blh buat. kalau baju abang2 tu not much i can do.. baju melayu biasa je.. lagipun memang susah nak jahit baju lelaki.

Related Posts with Thumbnails