Thursday, September 3, 2009

macamaner nak tajamkan gunting????

opppss!! gunting ku terjatuh ke lantai.
I read or heard or was told that jangan jatuhkan gunting. tapi dah terjadi dah..:-( lepas tu terus gunting tu dah tak tajam dah.. it doesnt cut the fabric nicely. nak wat camaner ye? normally i just buy a new pair of scissors tapi kalau sapa2 tau camaner nak tajamkan balik bagitaulah saya ye.. mekasih banyak2. sayang dengan gunting tu sebab ringan and tajam..

update: 18/12/2011

saya dapat beberapa tips untuk tajamkan gunting dari rakan2 blogger.. guna botol kaca je.. jom lawat blog kawan saya di
http://mybotang.blogspot.com/2010/04/blunt-scissorsarrrgggghhh.html

6 comments:

Anasfadilah said...

saya penah buat entry pasal gunting,ada reader kata kalau nak tajamkan guntuing cuba potong foil dengan gunting tu..saya tak pernah try lagi

takpunt ry pengasah gunting,macam pengasah pisau tu..

Zana said...

Pn Haida... kalau sayangkan gunting tu, awak bawa lah ke tempat orang asah gunting...jgn asah sendiri kalau x tau caranya... Tempat asah gunting tu dekat chow kit. Naik monorail sampai stesen chow kit. Dekat dgn plaza GM tu (kena cari di belakang kedai alat-alat jahitan), ada apek cina & amoi bagi servis asah gunting, parang @ pisau.. cuba lah carik. Cikgu jahit saya yg tunjukkan tempat tu & mmg elok (err.. saya dah x ingat berapa upah dia tp murah lah)

melorr said...

wahh..ade yer tempat asah gunting. my solution same ngn k.haida, beli gunting baru je la. kalau pakai rotary cutter pon same tale jatuh n kalo cut jgn mengundur nanti cepat tumpul matanya.I pun baru tahu tu pun lepas kene sound ngn k.zila kasim mase pi kelas die ahaha!

Haida Hussin said...

hey thanks you all! kena try nih..

Nini Hartini said...

owh ash gunting kt tingkap kaca tu. gerenti tajam.

firdaus said...

kalau area subang & shah alam,boleh cuba tgk fb: ultra sharp knife and tool sharpening service. servis asah pisau, gunting, peralatan gardening dll.perniagaan bumiputra

Related Posts with Thumbnails